kelo-01

kelo-03

kelo-04

Temperatuur: 85°C

Werking
De Kelo-sauna wordt op gas gestookt en is ongeveer 85°C.
Meerdere keren per dag worden er löly-sessies gegeven in deze cabine. Dit is een oud Fins Opgietritueel. In deze cabine wordt water of ijs met etherische olie op de hete stenen van de saunakachel gegoten. Het ijs of water verdampt gelijk op de stenen. De löyly-meester(es) gaat vervolgens over tot een ‘wappersessie’ met een handdoek. Hierdoor wordt de heerlijk ruikende lucht in de cabine verspreid. De luchtvochtigheid in de cabine stijgt. Gevoelsmatig voelt het daardoor ook een stuk heter aan. De ‘wappers’ gegeven door de löly-meester(es) voelen als een warme deken.
In dit ritueel worden alle zintuigen geprikkeld, door de combinatie van de warmte, de opgietgeuren, een klein hapje of drankje en soms een muziekje.

 

Door deze dagelijkse opgietsessies is de luchtvochtigheid in deze cabine standaard hoger.
Doordat het menselijk lichaam voor een groot deel uit water bestaat, geleidt de warmte door de vocht in de lucht beter.
Als resultaat voelt deze cabine veel warmer aan.

 

Zomer opgiettijden:

  • 14.15 uur
  • 17.15 uur
  • 20.00 uur

 
Info
De Kelo-sauna dankt zijn naam aan het Kelo-hout dat gebruikt is in alle muren van de cabine. Kelo is een boom die groeit ter hoogte van de poolcirkel. De bomen groeien enkele honderden jaren en als ze een bepaalde hoogte hebben bereikt sterven ze af. Na nog een keer dertig jaar wachten ontstaat de schorsloze buitenkant, dit komt door het klimaat van de poolcirkel. Het hout van de Kelo is aan de binnenkant hard, terwijl de buitenkant zacht aanvoelt. Hierdoor is Kelo, volledig onbehandeld, uitermate geschikt voor sauna’s. De zachte buitenlaag zorgt voor een zachte warmtestraling van het hout.